Ας μιλήσουμε για την ανδρική γονιμότητα.

ανδρική γονιμότητα
3 λεπτά

Γνωρίζατε ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων στους άνδρες στις δυτικές χώρες μειώθηκε κατά περισσότερο από 50% τα τελευταία 40 χρόνια; Κι όμως. Σύμφωνα με έρευνα που περιλάμβανε 43.000 άνδρες από τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία διαπιστώθηκε ότι μεταξύ του 1973 και του 2011, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μειώθηκε κατά 52%. Αντίθετα, πτωτικά νούμερα δεν εντοπίστηκαν στη Νότια Αμερική, την Ασία και την Αφρική. Η αλήθεια είναι ότι η ανδρική γονιμότητα έχει διαταραχτεί αμετάκλητα.

Γιατί  όμως συμβαίνει αυτό;

Οι συγγραφείς σχολίασαν ότι “ο αριθμός των σπερματοζωαρίων και άλλων παραμέτρων του σπέρματος έχουν συσχετιστεί με πολλαπλές περιβαλλοντικές επιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων των χημικών ουσιών που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές, των παρασιτοκτόνων, της θερμότητας και των παραγόντων του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της δίαιτας, του στρες, του καπνίσματος και του αυξημένου δείκτη της μάζας σώματος (BMI). Ως εκ τούτου, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μπορεί να αντικατοπτρίζει τον δείκτη ευαισθησίας στις επιπτώσεις του σύγχρονου περιβάλλοντος στην αρσενική υγεία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής».

Η έρευνα

Η συγκεκριμένη έρευνα εξετάζει ειδικά τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, όχι την κινητικότητα ή τη μορφολογία (ικανότητα μετακίνησης και σχήμα / ακεραιότητα). Η κινητικότητα και η μορφολογία είναι άλλοι παράγοντες που μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ανδρική αναπαραγωγική γονιμότητα, πέρα ​​από τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Αυτό είναι ένα συγκλονιστικό αποτέλεσμα – ειδικά εάν η τάση που υπάρχει ήδη τα 40 τελευταία χρόνια, συνεχιστεί ή επιταχυνθεί. Το μυθιστόρημα του P.D. James, του 1992, «Τα παιδιά των Ανθρώπων», χρησιμοποίησε στην πραγματικότητα την ευρεία ανδρική υπογονιμότητα ως μέρος της πλοκής του, για το πώς η κοινωνία αλλάζει και προσπαθεί να αντιμετωπίσει την αδυναμία αναπαραγωγής.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα όσον αφορά τα αίτια και τους λόγους που η υπογονιμότητα φαίνεται να συμβαίνει μόνο σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Οι παράγοντες του περιβάλλοντος και του τρόπου ζωής που αναφέρουν σίγουρα παρέχουν κάποιες ενδείξεις. Η βλάβη από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες είναι μία από τις γνωστές αιτίες της μείωσης του αριθμού των σπερματοζωαρίων και της στειρότητας. Από τις μελέτες του 2015, τα πλήρη ποσοστά στειρότητας (μη παραγωγή σπερματοζωαρίων) μεταξύ των ανδρών κυμαίνονται από 2,5-12% του πληθυσμού, ανάλογα με την περιοχή του πλανήτη.

Τι πρέπει να αποφεύγετε

Αποφεύγοντας το κάπνισμα, το βαρύ αλκοόλ, τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και την υπερβολική θερμότητα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, θέτετε τις βάσεις για έναν υγιή οργανισμό. Επίσης, μια “ισορροπημένη” προσέγγιση στη συχνότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας έχει αποδειχθεί πως συνδέεται με τον βέλτιστο αριθμό σπερματοζωαρίων και της κινητικότητάς τους.

Διατροφικές συστάσεις για την υγεία του σπέρματος

Όσον αφορά στη διατροφή και τη συμπλήρωση, ας δούμε μερικές συστάσεις που φαίνονται να βοηθούν στη διατήρηση του υγιούς σπέρματος:

Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν υγιή λιπαρά όπως Ω-3, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα (ψευδάργυρος, σελήνιο, βιταμίνη C) έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην υγεία των σπερματοζωαρίων. Φρέσκα φρούτα και λαχανικά με αντιοξειδωτικά, ειδικά καροτενοειδή όπως το λυκοπένιο και η λουτεΐνη, είναι επίσης εξαιρετικές επιλογές. Το Docosahexaenoic acid (DHA) είναι ένα συγκεκριμένο Ω-3 λιπαρό οξύ που έχει βρεθεί ότι συμβάλλει στη μείωση της βλάβης του DNA στο σπέρμα και τη βελτίωση του αντιοξειδωτικού status. Η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι οι στείροι άντρες έχουν χαμηλά επίπεδα DHA στον οργανισμό τους.

Το Ashwagandha (Withania somnifera) είναι ένα από τα σημαντικά βότανα της παραδοσιακής ιατρικής της Αγιουρβέδα και η έρευνα επιβεβαίωσε πολλά από τα οφέλη που ισχυρίζεται. Μελέτες έχουν δείξει ότι το Ashwagandha μπορεί να μειώσει το άγχος και, για τους άνδρες να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης, τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων τους. Από τον κόσμο των αντιοξειδωτικών, το συνένζυμο Q10 (και καλύτερα η αντιοξειδωτική του μορφή  QH- η Ubiquinol) έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την υγεία των σπερματοζωαρίων και βελτιώνει τα ποσοστά εγκυμοσύνης. Μια μικρή αλλά πολλά υποσχόμενη μελέτη για την Ασταξανθίνη έδειξε ότι βελτίωσε επίσης την υγεία του σπέρματος και την ανδρική γονιμότητα. Τα καροτενοειδή όπως το λυκοπένιο (που απαντάται στις ντομάτες) και η λουτεΐνη (που απαντώνται σε kale, σπανάκι, κρόκο αυγού) έχουν αποδειχθεί σε αρκετές μελέτες ότι βελτιώνουν την υγεία του σπέρματος.

Μπορείτε να αναζητήσετε κοντινό σημείο πώλησης, εισάγοντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα ΕΔΩ. Πριν μεταβείτε στο σημείο, επικοινωνήστε μαζί του ώστε να βεβαιωθείτε για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για σημεία πώλησης στο τηλ. 2310 449 441 ή με αποστολή e-mail στο info@medmelon.gr

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share