Κράνμπερι: Ο κόκκινος θησαυρός

Θεραπευτικές ιδιότητες του κράνμπερι
2 λεπτά

Τα κράνμπερι ή αλλιώς γνωστά στην βοτανολογία ως «βακκίνια τα οξύκοκκα» είναι ένας τύπος μικροσκοπικών κόκκινων όξινων μούρων τα οποία είναι καρποί μικρών φυλλοβόλων θάμνων που καλλιεργούνται κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Θεραπευτικές ιδιότητες του κράνμπερι

Σε αντίθεση με το μέγεθός του, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, που προστατεύουν από τον καρκίνο, ενισχύουν την καρδιά και προλαμβάνουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Καταπολεμά τις ουρολοιμώξεις

Σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard στην οποία συμμετείχαν ηλικιωμένες γυναίκες, η κατανάλωση 1-2 ποτηριών χυμού κράνμπερι, καθημερινά για έξι μήνες, περιόρισε τον αριθμό των βακτηριδίων στην ουροδόχο κύστη τους, μειώνοντας κατά 60% τις πιθανότητες να παρουσιάσουν λοιμώξεις. Την ίδια ώρα γυναίκες με ουρολοίμωξη που έπιναν χυμό, είχαν 75% περισσότερες πιθανότητες να την ξεπεράσουν γρηγορότερα.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι το κράνμπερι έχει την ικανότητα να μειώνει σημαντικά την υποτροπή των ουρολοιμώξεων σε κορίτσια προεφηβικής ηλικίας. Από το κράνμπερι μπορούν να επωφεληθούν επίσης και οι άνδρες, καθώς έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμά τις φλεγμονές του προστάτη και περιορίζει τον κίνδυνο καλοήθους υπερπλασίας του.

Για τη δράση των κράνμπερι στις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος ευθύνονται δύο συστατικά, η φρουκτόζη και ένα άλλο, του οποίου η ταυτότητα δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη. Aυτά τα δύο δρουν με τρόπο που αποτρέπουν την προσκόλληση των βακτηριδίων στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας.

Μπλοκάρει τον καρκίνο

Mε βάση τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών, το συστατικό αυτό φαίνεται ότι εμποδίζει την αλλοίωση του DNA, δηλαδή του γενετικού μας υλικού, «αφοπλίζει» τη δράση των καρκινικών κυττάρων και εμποδίζει την ανάπτυξη των όγκων. Εκείνο, όμως, που είναι εντυπωσιακό σε σχέση με τη δράση του κράνμπερι είναι ότι καταπολεμά τα κύτταρα του καρκίνου πριν και μετά την εμφάνιση της νόσου. Αποτρέπει και τις μεταστάσεις. Tο αντιοξειδωτικό αυτό, όταν απομονώνεται εργαστηριακά, δεν απορροφάται από το αίμα τόσο καλά όσο όταν περιέχεται στις τροφές που καταναλώνουμε.

Ευεργετικά οφέλη κατά της χοληστερίνης

Ένας μεγάλος αριθμός ερευνών δείχνει ότι συστηματική κατανάλωση κράνμπερι μπορεί μειώσει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Συγκεκριμένα μια έρευνα που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο του Σκράντον στην Πενσυλβανία έδειξε ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται σε αυτά μπορεί να προστατεύσουν την LDL χοληστερόλη (κακή χοληστερίνη) από οξείδωση και να μειώσουν τα επίπεδα την ολικής χοληστερόλης στο αίμα.

Μια πρόσφατη μελέτη παρατήρησε αύξηση στα επιπεδα HDL χολστερόλης (καλή χοληστερίνη) στο αίμα μετά από τακτική κατανάλωση κράνμπερι.

Αποτελεί τράπεζα θρεπτικών συστατικών

Αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμινών C, Κ και Ε, μαγγανίου και φυτικών ινών.  Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε προανθοκυανιδίνες, φλαβονοειδή, φλαβονόλες, ελαγικό οξύ, χλωρογενικό οξύ, κερκετίνη, μυρισετίνη και άλλες ουσίες, οι οποίες στο σύνολό τους είναι ενώσεις με αντιοξειδωτική δράση έως και πέντε φορές ισχυρότερη από αυτή των βιταμινών C και Ε.

Προστατεύει την καρδιά

Η κατανάλωσή κράνμπερι μειώνει την «κακή» χοληστερίνη και καταπολεμά τη χρόνια φλεγμονή που έχει σχετιστεί με την ανάπτυξη αρτηριακής πλάκας, αποτρέποντας την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Διαφυλάσσει τη στοματική υγεία

Σύμφωνα με έρευνες μειώνει τη φλεγμονή των ούλων που προκαλείται από τα βακτήρια που ευθύνονται για την περιοδοντίτιδα.


Το Beyond Grape Seed της Flora

Το Beyond Grape Seed της FMD είναι μια αντιοξειδωτική ολοκληρωμένη φόρμουλα που αποτελείται από 290mg cranberries, 10mg μύρτιλα και 50mg αυθεντικά Masquelier’s OPCs. Συνδυάζει φλαβονοειδή από 3 διαφορετικές φυτικές πηγές. Εκτός των υπόλοιπων ευεργετημάτων της φόρμουλας σε σχέση με την αντιγήρασνη και τη υγεία των αγγείων, η ποσότητα συμπυκνωμένων αποξηραμένων cranberries που περιλαμβάνει το Beyond Grape Seed δημιουργεί εχθρικό περιβάλλον για την εγκατάσταση και ανάπτυξη του E. Coli και διασφαλίζει έτσι την υγεία του ουροποιητικού.

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share