Το kale είναι ένα ανθεκτικό διετές φυτό που ανήκει στην κατηγορία των σταυρανθών (Brassicaceae) λαχανικών και αποτελεί μια ανώτερη διατροφική πηγή πολλών στοιχείων καθώς περιέχει υψηλά επίπεδα φυτικών ινών, προβιταμίνης Α, καροτενοειδών, βιταμίνες C και Κ, ανθοκυανίνες, και άλλα αντιοξειδωτικά και αντικαρκινικά συστατικά. Αξίζει να το προσθέσουμε στη διατροφή μας γιατί:

Οι ευεργετικές ιδιότητες του kale:

– Είναι αντιοξειδωτικό

– Καθαρίζει το αίμα

– Βοηθά στην αντιμετώπιση παθήσεων του Αναπνευστικού

– Βοηθά την κυτταρική Ανάπλαση

– Βοηθά στην αντιμώπιση νόσων του παχέος εντέρου

– Είναι αποτοξινωτικό

– Καταπολεμά στομαχικές Διαταραχές

– Καταπολεμά διαταραχές της όρασης

– Βοηθά στην αντιμετώπιση της αγγειακής Ανεπάρκειας

– Είναι σημαντικός σύμμαχος όταν ο οργανισμός έχει ανεπάρκεια σε βιταμίνες

Kale κατά του καρκίνου

Βασισμένο σε ένα τεράστιο αριθμό επιδημιολογικών μελετών τα σταυρανθή λαχανικά, συμπεριλαμβανομένου του kale, εμποδίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων πιο αποτελεσματικά από οποιοδήποτε άλλο κοινό τρόφιμο. Το kale και άλλα σταυρανθή συμπεριλαμβανομένων το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τις  λαχανίδες, το bokchoy και τα γογγύλια περιέχουν ειδικές ινδόλες που ενεργοποιούν τα ένζυμα του οργανισμού τα οποία απενεργοποιούν και απορρίπτουν τις επικίνδυνες μορφές των οιστρογόνων, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο της ανάπτυξης νεοπλασιών. Η Ινδολο-3-καρβινόλη επιταχύνει την απενεργοποίηση των επικίνδυνων οιστρογόνων σε γυναίκες και άνδρες κατά περίπου 50% ( 500 mg/ημέρα) και επίσης διεγείρει τα ένζυμα που μετατρέπουν τα αντιδραστικά οιστρογόνα σε αδρανή ή / και σε ευεργετικές μορφές. Οι γυναίκες με αυξημένο μεταβολισμό των οιστρογόνων έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, της μήτρας και του ενδομητρίου. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι οι Ασιάτισσες έχουν λιγότερες ασθένειες του μαστού, εν μέρει επειδή τρώνε πολλά σταυρανθή λαχανικά. Ερευνητές στο Ινστιτούτο Καρκίνου Eppley στη Νεμπράσκα διαπίστωσε ότι η διατροφή των ζώων με kale περιορίζει τόσο την εμφάνιση όσο και την εξάπλωση του καρκίνου του μαστού. Ποντίκια που τρέφονταν μεινδόλες, επίσης, έχουν μειώσει δραματικά τα ποσοστά της νόσου του μαστού. Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το kale περιέχουν επίσης μια ένωση που ονομάζεται σουλφοραφάνη που είναι ένας ισχυρός επαγωγέας ενζύμων συμπεριλαμβανομένων της κινόνης, της αναγωγάσης και της γλουταθειόνηςS-τρανσφεράσης που αποτοξινώνει από καρκινογόνες ουσίες και τις απομακρύνει από το σώμα. H σουλφοραφάνη, μαζί με άλλα ισοθειοκυανικά (από το έλαιο μουστάρδας που περιέχει το kale), αποτρέπουν επίσης την ανώμαλη ανάπτυξη όγκων, ιδιαίτερα στο στομάχι και το παχύ έντερο και μειώνουν τους ήδη αναπτυγμένους όγκους. Μελέτες σε ζώα που χρησιμοποίησαν τη σουλφοραφάνη και τα ισοθειοκυανικά σαν χημειοπροφύλαξη, διαπίστωσαν επίσης ότι είναι αποτελεσματικοί αναστολείς των χημικών ουσιών που προκαλούν όγκους στους πνεύμονες στους καπνιστές.

Ενεργά συστατικά:

Το Kale περιέχει: γλυκοζίτες από έλαιο μουστάρδας γλυκοζίτες, ακετυλο-χολίνη,1.5% αμμωνία (ΝΗ3), ανιλίνη, αραχιδονικό οξύ, 0,1 έως 0,8% ασκορβικό οξύ, 01.05 – 09.09% τέφρα, βενζυλαμίνη, ν-βουτυλο-αμίνη, 0,12 – 0,77% ασβέστιο, 10- 64% υδατάνθρακες, βήτα-καροτένιο, κιτρικό οξύ, χαλκός, διμεθυλαμίνη, 0,7 έως 4,5% λιπαρά, 1.5 – 9.6% ίνες, φυλλικό οξύ, φουμαρικό οξύ, glucobrassicanapin, glucoiberin, gluconapin, ινδολο-3-ακετονιτρίλιο, ινδολο-3-καρβοξαλδεϋδη, ινδολο-3-καρβοξυλικό οξύ, 3-ινδοϋλ-μεθυλο-γλυκοζινόλη, καμπεφερόλη, λαυρικό οξύ, 0,14 – 0,89% λινoλεϊκό οξύ, 0,2 έως 1,2% λινολενικό οξύ, μηλικό οξύ, μεθυλαμίνη, Ν-μεθυλο-φαιναιθυλαμίνη, μυριστικό οξύ, νιασίνη, ελαϊκό οξύ, παλμιτικό οξύ, παντοθενικό οξύ, Ν-πεντυλ-αμίνη, φαινοαιθυλαμίνη, 0,4 έως 3,0% κάλιο, progoitrin, 3,3 έως 21,2% πρωτεΐνη, quercetin, κινικό οξύ, ριβοφλαβίνη, 1-Ο-sinapoyl-beta-D-γλυκόζη, sinigrin, Στεαρικό οξύ, succinic οξύ, άλφα-τοκοφερόλη, τολουιδίνη, 84-85% νερό.

[Πληροφορίεςαπό: Duke JA. 1992. Handbook of Phytochemical Constituents of GRAS Herbs and Other Economic Plants. CRC Press, Boca Raton, FL, pp. 109-110].

Το φρέσκο ​​kale περιέχει: Νερό 84,4%, Πρωτεΐνη 3,3%, Ολικάλιπίδια 0,7%, Υδατάνθρακες, εκδιαφοράς 10,0%, Φυτικές ίνες, ολικές διαιτητικές 2,0%, Στάχτη 1,5%. Ορυκτά: ασβέστιο, 135mg, Σίδηρο1.7mg, Μαγνήσιο 34 mg, Φώσφορο 56 mg, Κάλιο 447 mg, Νάτριο 43 mg, Ψευδάργυρος 0,44 mg, Χαλκός, 0,3 mg, Μαγγάνιο, 0,8 mg, Σελήνιο 0,9 mcg / 100g. Βιταμίνες: Βιταμίνη C 120,0 mg, Θειαμίνη 0,11 mg, Ριβοφλαβίνη 0,13 mg, Νιασίνη 1,0 mg, Παντοθενικό οξύ 0,1 mg, Βιταμίνη Β-6 0,3 mg,  Φυλλικό οξύ 29 mcg, Βιταμίνη Α 8900 IU, Βιταμίνη ΑRE 890mcg, Βιταμίνη Ε (ΑΤΕ) 0,8 mg /100g.  Λιπαράοξέα: κορεσμένα 0.1 g, μονοακόρεστα 0,05 g, πολυακόρεστα 0.34g/100g. Αμινοξέα: Tρυπτοφάνη 0.04g, Θρεονίνη 0,15 g, Ισολευκίνη 0.2g, Λευκίνη 0.2g, Λυσίνη 0.2g, Μεθειονίνη 0.03 g, Κυστίνη 0.04g, Φαινυλαλανίνη 0,17, Τυροσίνη 0,12 g, Βαλίνη 0.2g, Αργινίνη 0.2g, Ιστιδίνη 0,07 g, Αλανίνης 0,17g, Ασπαρτικό οξύ 0.3g, Γλουταμινικό οξύ 0.4g, Γλυκίνη 0,16g, Proline 0.2g, Σερίνη 0,14 g/ 100g.

[USDA Nutrient Database for Standard Reference, Release 14 (July 2001)].

Προτεινόμενη Ποσότητα:

Το kale γενικά τρώγεται ελεύθερα ως τρόφιμo και συμπεριλαμβάνεται στη διατροφή, όπως απαιτείται σύμφωνα με τις διατροφικές ανάγκες. Σε δοκιμές στις γυναίκες και τους άνδρες, η κατανάλωση 500 mg ινδόλες ανά ημέρα έδειξε ότι επιταχύνει τη διαδικασία απενεργοποίησης των οιστρογόνων κατά περίπου 50%, η οποία ποσότητα μπορεί να ληφθεί χρησιμοποιώντας τυποποιημένα εκχυλίσματα ή με την κατανάλωση περίπου 400gr. του ωμό ή ελαφρώς μαγειρεμένο kale. Λαμβάνοντας 250mg ενός 400:1 τυποποιημένου εκχύλισματος kale που περιέχει 0.4 mg / g σουλφοραφάνη είναι ισοδύναμο με μία μερίδα (100 γραμμάρια) φρέσκου kale ή μπρόκολου.

Αλληλεπιδράσεις Φαρμάκων:

Καμία γνωστή.

Αντενδείξεις:

Καμία γνωστή.

Παρενέργειες:

Καμία γνωστή.

Αναφορές:

Bresnick E, Birt DF, Woterman K, Wheeler M, and Markin RS. 1990. Reduction in mammary tumorigenesis in the rat by cabbage and cabbage residue. Carcinogenesis 11 (7): 1159-1163.

Carper, J. 1993. Food Your Miracle Medicine. HarperCollins Publishers, 10 East 53rd Street, New York, New York 10022-5299. Pp. 218, 222.

Hecht SS. Chemoprevention of cancer by isothiocyanates, modifiers of carcinogen

metabolism. J Nutr. 1999 Mar; 129(3): 768S-774S. Review.

Michnovicz, J. J. 1990. Induction of estradiol metabolism by dietary indole-3-carbinol in humans. Journal of the National Cancer Institute 82(11): 947-949.

Osborne MP. 1999. Chemoprevention of breast cancer. SurgClin North Am 1999 Oct; 79(5): 1207-21.

To kale είναι ένα από τα βασικά οργανικά συστατικά του Beyond Greens ®. Βάλτε στη διατροφή σας το Beyond Greens ® και χαρίστε στον εαυτό σας ένα κοκτέιλ από οργανικές, συμπυκνωμένες, πολύτιμες πράσινες σούπερ τροφές , ίνες, βλαστούς ζυμωμένους με προβιοτικά κ.ά. πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Μπορείτε να αναζητήσετε κοντινό σημείο πώλησης, εισάγοντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα ΕΔΩ. Πριν μεταβείτε στο σημείο, επικοινωνήστε μαζί του ώστε να βεβαιωθείτε για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για σημεία πώλησης στο τηλ. 2310 449 441 ή με αποστολή e-mai στο info@medmelon.gr