ΜΥΡΤΙΛΟ το ελιξίριο της μακροζωίας

μύρτιλο Blueberries
3 λεπτά

Το μύρτιλο αναφέρεται συχνά από πολλούς ειδικούς ως το θαυματουργό φυτό της νεότητας. Επίσης χαρακτηρίζεται ως ο φύλακας της υγείας μας  και σίγουρα όχι άδικα αφού έχει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας.

Το μύρτιλο ή blueberry είναι ένας οπωροφόρος θάμνος  της οικογενείας των Ερεικοειδών. Η ιστορία του φυτού ξεκινά πριν από πολλά χρόνια. Από την αρχαιότητα θεωρήθηκε ιερό φυτό και συνδέθηκε με πολλές θεότητες, κυρίως με την Αφροδίτη. Στην αρχαία Ελλάδα παρασκεύαζαν ένα αρωματικό κρασί “μυρτινίτης οίνος” καθώς και αρωματικό λάδι “μύρτινον έλαιον”. Κατά τη διάρκεια εκατοντάδων χρόνων οι άνθρωποι απολάμβαναν τη γεύση, το χρώμα και το άρωμα των μπλε καρπών χωρίς να γνωρίζουν ωστόσο  τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Τα φρούτα blueberries πέραν του ότι είναι εύγευστα έχουν υψηλή θρεπτική αξία.

Η θρεπτική αξία και τα οφέλη του μύρτιλου

Τα Μύρτιλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C, Ε και Β-καροτίνη, κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, ανόργανα οξέα, μεταλλικά άλατα, πηκτίνη και φυτικές ίνες. Αντίθετα είναι φτωχά σε νάτριο, λιπαρά και θερμίδες και γι’ αυτό εντάσσονται στις φυσικές τροφές μεγάλης ενέργειας που κρατούν το σώμα υγιές και νεανικό. Τα Μύρτιλα διαφημίζονται ως πηγή αιώνιας νιότης και οι τρέχουσες μελέτες για τα οφέλη τους στρέφονται σε:

Μεταξύ άλλων, ανάμεσα σε 38 διαφορετικά φρούτα και λαχανικά που αναλύθηκαν, το μπλούμπερι έχει πολύ μεγάλη αντιοξειδωτική δράση και κατέχει τη 2η θέση.

Τα προϊόντα του μύρτιλου αποτελούν πρώτη ύλη για τις βιομηχανίες τροφίμων, τις φαρμακοβιομηχανίες και τις βιομηχανίες καλλυντικών. Οι καρποί του έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ουσίες, που συντελούν στη διατήρηση της καλής υγείας του ανθρώπου, όπως αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, κ.ά. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν την αντικαρκινική δράση των ουσιών του μύρτιλου ή μπλούμπερι, κυρίως όσον αφορά την παρεμπόδιση του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων. Επιπλέον, η συχνή κατανάλωση μύρτιλων βοηθά στην προστασία του ηλικιωμένου ατόμου από νευροεκφυλιστικές ασθένειες που συνδέονται με τη γήρανση του ατόμου. Τα αφεψήματα μύρτιλου έχουν χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της διάρροιας, της δυσπεψίας και της ναυτίας, ενώ τα φύλλα και οι καρποί ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση λοιμώξεων του ουροποιητικού. Καρποί και φύλλα χρησιμοποιούνται από την παραδοσιακή ιατρική για την αντιμετώπιση του διαβήτη.

Τα Μύρτιλα συμβάλλουν στη μείωση των φλεγμονών του εντέρου

Το ότι το μύρτιλο είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και βιταμινών είναι πλέον γνωστό. Πρόσφατα όμως ειδικοί από τη σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Lund της Σουηδίας, ανακάλυψαν ότι οι φυτικές ίνες του φρούτου μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη μιας σειράς εντερικών παθήσεων και φλεγμονών, όπως είναι η ελκώδης κολίτιδα.

Οι ερευνητές θέλησαν να δουν εάν τα διάφορα είδη φυτικών ινών (μύρτιλα, κριθάρι, βρόμη) και καλών βακτηρίων (προβιοτικά του γιαουρτιού) μετριάζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης εντερικών νόσων και του καρκίνου του παχέος και του λεπτού εντέρου.  Σύμφωνα, λοιπόν, με την Καμίλα Μπράνινγκ, επικεφαλής της έρευνας, από τον κλάδο Εφαρμοσμένης Διατροφολογίας και Χημικών των Τροφίμων, τα μύρτιλα, επειδή είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, έχουν αντιική και αντιοξειδωτική επίδραση. Επιπλέον, στην έρευνα φάνηκε ότι η προστατευτική δράση των μύρτιλων ενισχυόταν εάν καταναλώνονταν μαζί με προβιοτικά, μειώνοντας έτσι τη φλεγμονή στο έντερο.

Μύρτιλο και εγκεφαλική υγεία

Μια άλλη έρευνα δείχνει ότι η συχνή κατανάλωση μύρτιλων θα μπορούσε να αποτελέσει μια επιτυχή προσέγγιση για την καθυστέρηση της φθοράς της μνήμης ή τη μείωση των νευροεκφυλιστικών συμπτωμάτων που εμφανίζονται με την πάροδο των ετών. Αυτό αναφέρει το επιστημονικό έντυπο «Journal of Agricultural and Food Chemistry», ο κ. Ρόμπερτ Κρικόριαν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα σπουδαία οφέλη που έχουν τα μύρτιλα οφείλονται στις ανθοκυανίνες, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που διευκολύνουν τη ροή των πληροφοριών μέσα στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Εταιρεία Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας αναφέρεται ότι μία χημική ουσία που υπάρχει στα φύλλα του μύρτιλου εμποδίζει την εξάπλωση του ιού της ηπατίτιδας C. Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους για τα φυσικά βότανα και για την θεραπεία της χρόνιας ηπατίτιδας C.

Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα μύρτιλα είναι  ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία μας, αρκεί όμως να τρώγονται σκέτα και όχι μαζί με γάλα, όπως στα smoothies. Αυτό συνιστάται καθώς οι πρωτεΐνες του γάλακτος εμποδίζουν την αφομοίω­ση των ωφέλιμων αντιοξειδω­τικών συστατικών του φρού­του. Αρκούν 200 γραμ. μύρτι­λα την εβδομάδα για να αυξή­σου­με κατά 9% την άμυνα του οργανισμού ενάντια στις ελεύθερες ρίζες.

Η αντιοξειδωτική φόρμουλα Beyond Grape Seed από σπόρους σταφυλιού, κράνμπερι και μύρτιλο

Η αντιοξειδωτική φόρμουλα  Beyond Grape Seed της Flora βασίζεται στη δύναμη του συνδυασμού των ανθοκυανιδών από τα κόκκινα και μπλε φρούτα. Περιέχει τα αυθεντικά Masquelier’s ™ OPCs (ολιγομερείς Προανθοκυανιδίνες από σπόρους σταφυλιού),  cranberries και μύρτιλα και εξουδετερώνει άμεσα όλες τις ελεύθερες ρίζες. Είναι:

20 φορές πιο δραστικό από τη βιταμίνη C (στις υδατοδιαλυτές ελεύθερες ρίζες)

50 φορές πιο δραστικό από τη βιταμίνη Ε (στις λιποδιαλυτές ελεύθερες ρίζες)

Βοηθά στην αντιγήρανση,  και υποστηρίζει την υγεία των αγγείων, των ματιών, του εγκεφάλου και της ουροδόχου κύστεως.

Αν σας ενδιαφέρει η αντιγήρανση και η μακροζωία δείτε τα αντιοξειδωτικά προϊόντα της Flora που περιλαμβάνουν συμπληρώματα με γαιδουράγκαθο, Συνένζυμο Q10, εκχυλίσματα πικρών βοτάνων και κοκτέιλ υπερτροφών.

Μπορείτε να αναζητήσετε κοντινό σημείο πώλησης, εισάγοντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα ΕΔΩ. Πριν μεταβείτε στο σημείο, επικοινωνήστε μαζί του ώστε να βεβαιωθείτε για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για σημεία πώλησης στο τηλ. 2310 449 441 ή με αποστολή e-mail στο info@medmelon.gr 

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share