Αμερικάνικο Ginseng: Ένα από τα 4 προσαρμογόνα βότανα

Αμερικάνικο Ginseng
2 λεπτά

Γηγενές στη Βόρεια Αμερική, το Αμερικάνικο Ginseng θεωρείται πιο «ενεργό» σε σχέση με το συγγενές αλλά πιο «ερεθιστικό» Ασιατικό ginseng. Αναφέρεται ως βασικό στοιχείο στην ιατρική εγκυκλοπαίδεια Materia Medica του 19ου αιώνα.

Επιστημονική ονομασία: Panax quinquefolius (L.) [Fam. Araliaceae]

Παραδοσιακά  το Αμερικάνικο Ginseng χρησιμοποιείται ως:

  • Προσαρμογόνο (εξισορροπεί την αντίδραση του οργανισμού μετά το στρες)
  • Αντιγηραντικό
  • Αντιοξειδωτικό
  • Υποβοηθητικό στον έλεγχο του σακχάρου-κατά της Υπεργλυκαιμίας
  • Παράγοντας Κυτταρικής Αναγέννησης
  • Μαλακτικό (καταπραϋντικό)
  • Αποτοξινωτικό – Καθαριστικό
  • Ενισχυτικό της αποδοτικότητας σε Άσκηση
  • Δυναμωτικό κατά της Κόπωσης
  • Ενισχυτικό της Πνευματικής απόδοσης
  • Αγχολυτικό
  • Θερμοπροσαρμοστικό
  • Τονωτικό
  • Ασπίδα κατά των Αγγειακών Παθήσεων

Επισκόπηση:

Το όνομα του γένους Panax προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις pan (όλα) και akos (θεραπεία) που σημαίνει πανάκεια. Σε μελέτες, έχουν διαπιστωθεί επανειλημμένα βελτιώσεις στην απόδοση σε άσκηση (συμπεριλαμβανομένης της μυϊκής δύναμης, τη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου, την ικανότητα προς εργασία, την αποβολή του γαλακτικού οξέος, τον καρδιακό ρυθμό, τα οπτικά και ακουστικά αντανακλαστικά και τις ψυχοκινητικές ικανότητες) με ημερήσια δόση μεγαλύτερη από 1 g αποξηραμένης ρίζας ginseng και για διάστημα τουλάχιστον 8 εβδομάδων, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις.

Οι περισσότερες κλινικές μελέτες στο αμερικανικό ginseng αφορούν στην ιδιότητά του να μειώνει την υπεργλυκαιμία σε φυσιολογικά και υπεργλυκαιμικά άτομα. Μια προκαταρκτική βραχυπρόθεσμη κλινική μελέτη, περιελάμβανε 10 φυσιολογικά άτομα και 9 ασθενείς της ομάδας ελέγχου σακχάρου στο αίμα, οι οποίοι τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν 3g ginseng ή εικονικό φάρμακο, και πραγματοποιήθηκε ώστε να εκτιμηθεί κατά πόσον το αμερικανικό ginseng επηρεάζει τη μεταγευματική γλυκαιμία. Το ginseng (ή το εικονικό φάρμακο) δόθηκε 40 λεπτά πριν ή μαζί με 25g γλυκόζης από το στόμα. Σε φυσιολογικά άτομα, το ginseng ελήφθη 40 λεπτά πριν την λήψη γλυκόζης με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά μετά το γεύμα  η γλυκαιμία. Σε άτομα με προβλήματα σακχάρου στο αίμα, το αποτέλεσμα ήταν ίδιο είτε οι κάψουλες έχουν ληφθεί πριν ή μαζί με τη γλυκόζη.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αμερικανικό ginseng μειώνει το μεταγευματικά επίπεδα σακχάρου και στις δύο ομάδες μελέτης. Το Αμερικανικό ginseng καταπολεμά επίσης το στρες, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, παρέχει αντιοξειδωτικά για την καταπολέμηση των χρόνιων ασθενειών και της γήρανσης και αποτρέπει τις βλάβες των κυττάρων του ενδοθηλίου – οι οποίες θεωρούνται ότι είναι το πρώτο βήμα για θρόμβωση και φθορά των αρτηριών, τα πρόδρομα στάδια της αγγειακής νόσου.

Σύνοψη:

Παραδοσιακά χρησιμοποιήθηκε ως χωνευτικό, τονωτικό, αποχρεμπτικό, κατά της κόπωσης και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
Τα Ginsenosides είναι τα κύρια ενεργά συστατικά (10-12% συνολικά). Άριστο προσαρμογόνο, βοηθά στη διατήρηση υγιών επιπέδων γλυκόζης και ως χωνευτικό τονωτικό ανακουφίζει το πεπτικό από προβλήματα σχετιζόμενα με το άγχος και τη νευρικότητα.
Κλινικές μελέτες σε ασθενείς με διαβήτη τύπου II έδειξαν ότι 100-200mg τη μέρα για 8 εβδομάδες μειώνουν τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος σε νηστεία και ότι ποσότητες μέχρι 3g τη μέρα λαμβανόμενα 2 ώρες πριν τα γεύματα βοηθούν σημαντικά στην ελάττωση των μεταγευματικών επιπέδων γλυκόζης.

Αλληλεπιδράσεις με φάρμακα:

Δε συνιστάται η λήψη μεγάλων δόσεων ginseng σε συνδυασμό με διεγερτικά, συμπεριλαμβανομένης της καφεΐνης.

Αντενδείξεις:

Το Ginseng αντενδείκνυται για όσους πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση. Το Ginseng επίσης αντενδείκνυται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με ορισμένους συγγραφείς, αν και τα στοιχεία για να υποστηρίξει κανείς αυτήν την προειδοποίηση είναι ελλιπή.

Παρενέργειες:

Στις συνιστώμενες δοσολογίες: Καμία γνωστή. Σε μεγάλες δόσεις όμως μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και ενδέχεται να προκαλέσει αϋπνία, νευρικότητα και διάρροια. Για την αποτροπή της ακούσιας υπογλυκαιμίας σε μη διαβητικά άτομα, είναι σημαντικό το αμερικανικό ginseng να λαμβάνεται μετά από το γεύμα.

Το Stressveda της Flora

Η  Flora διαθέτει το Stressveda μια φόρμουλα που περιέχει το βότανο Ashwagandha στην πατενταρισμένη μορφή KSM 66® Ashwagandha, που είναι η πιο καλά μελετημένη μορφή προσαρμογόνου βοτάνου. Το KSM- 66® Ashwagandha συνδυάζεται με οργανικές βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β7, Β9 από οργανικές φυτικές πηγές. Είναι εμπλουτισμένο επίσης με με φυτικής προέλευσης βιταμίνες A, C, D, E, K. Βοηθά στη διαχείριση του στρες με τον πιο φυσικό τρόπο.

Μπορείτε να αναζητήσετε κοντινό σημείο πώλησης, εισάγοντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα ΕΔΩ. Πριν μεταβείτε στο σημείο, επικοινωνήστε μαζί του ώστε να βεβαιωθείτε για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων.

Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για σημεία πώλησης στο τηλ. 2310 449 441 ή με αποστολή e-mail στο info@medmelon.gr

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share